Koronavirüs pandemisinde hamilelik!
Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Murat Gökhan Kinaş kadınların hayatında unutulmaz bir dönem olan gebelik sürecinin bugünlerde yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle birçok anne adayı açısından stresli geçtiğini, çoğu hamilenin virüs bulaşır korkusuyla hastaneye gitmekten çekindiğini, bu süreçte gebelerin rutin kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs hastalığının gebelik dönemindeki kadınlarda görülme oranının mevcut verilere bakıldığında düşük bir ihtimal olduğunu söyleyen Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş tüm insanlarda olduğu gibi gebelerin de hamilelik boyunca acaba virüs kaptım mı diye endişelendiklerini belirtti. Yapılan bazı çalışmalara bakıldığında virüs kapan gebelerin yüzde 87’sinde herhangi bir belirti gözükmediğini ifade eden Kinaş; “Diğer hastalarda olduğu gibi gebelerde de ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Gebe olanlarda gebe olmayanlara göre daha az oranda ateş, öksürük ve nefes darlığı semptomları oluşmaktadır. Bu semptomları olan tüm gebelerde hemen COVID-19 düşünülmez. Bu belirtilere en basitinden grip gibi başka nedenler de sebep olabilir” dedi.
Yeni tip korona virüs hastalığı bulgusu olmayan gebelerin rutin kontrollerini aksatmamaları gerektiğinin altını çizen Kinaş; “Hamileliğin bazı dönemlerinde önemli testlerin yapılması gerekmektedir. İlk 3 aydaki tarama testlerini ve 19-22. haftalar arasında yapılan detaylı ultrasonografiyi ihmal etmemelidirl. Herhangi başka bir problemi olmayan ve rahimde gebeliğe sahip olduğu doğrulanmış bir gebe için 22. gebelik haftasına kadar bu iki muayenenin yapılmış olması yeterli olarak kabul edilebilir. Bundan sonraki takip sıklığı da 34. haftaya kadar 6 haftada bir sonrasında ise hastanın durumuna göre 3-4 haftada bire çıkartılabilir. Fakat bazı acil durumlarda ( fetal hareket azlığı, vajinal kanama, karın ağrısı gibi) doktora daha erken başvurması gerekmektedir” dedi.
Gebelerde alınacak tedbirlerin toplumun diğer bireylerinin alması gereken tedbirlerden farklı olmadığını belirten Op.Dr. Murat Gökhan Kinaş, gebelerin koranavirüs belirtileri varsa ne yapılması gerektiği konusunda şunları söyledi: “ Olası semptomlarda sakin kalarak, hemen hekimiyle irtibata geçmelidir. Gerekli testler yapıldıktan sonra pozitif çıkan gebelerin hastane ortamında takip edilmesi gerekir. Şüpheli yada tanı konmuş hastalığı hafif seyreden hastalar iyileştikten sonra 2-4 haftada bir ultrasonografi ile takip edilmelidir. Gebenin şüpheli temas halinde hastaneye yatışı gerekmiyorsa 14 gün boyunca mümkün olduğu kadar evde kalması ve toplu alanlardan uzak durması istenir. Toplu alanlara gitmenin zorunlu olduğu hallerde ise maske takması önerilir. Eve ziyaretçi kabul etmemesi, odanın iyi havalandırılması, ev halkının diğer üyelerinden mümkün olduğunca ayrı kalınması, farklı havlular, farklı tabak çanak ve mutfak eşyası kullanılması ve farklı zamanlarda yemek yemesi tavsiye edilir.. Şüpheli bir temas sonrası gerekli izolasyon süresi (14 gün) dolana kadar acil durumlar dışında muayene ertelenebilir” dedi.
Virüsün şuanda anne sütünden bebeğe geçeceği yönünde herhangi bir kanıt olmadığını da açıklayan Op.Dr. Murat Gökhan Kinaş; “Doğumdan sonraki dönemde emzirme ile ilgili karar aile ve hekim tarafından konuşularak planlanmalıdır. Şüpheli, muhtemel veya doğrulanmış COVID-19 olan annelerden doğan bebekler, gerekli önlemler alınarak standart bebek besleme yönergelerine göre emzirilmelidir. Bebeği emzirmeden veya emzik biberon gibi materyallerle temas etmeden önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Emzirme için memeye alındığında mutlaka bir koruyucu yüz maskesi takılmalıdır. Anne sütü göğüs pompası kullanılarak çekilirse, anne pompanın veya şişenin herhangi bir kısmına dokunmadan önce ellerini yıkamalı ve her kullanımdan sonra uygun pompa temizliği için önerileri takip etmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.
Denizli Medya
Kuruyemiş ihracatında Denizli'nin başarısı!
Türkiye’nin en çok ihracat yapan 9. kenti olan Denizli; ev tekstilinden makineye, mermerden kabloya kadar 3.000’e yakın ürünün ihracatını gerçekleştiriyor. Şehrin önemli ihracat kalemlerinden biri de kuruyemiş. 2019 yılında 42 milyon USD değerinde kuruyemiş ihracatına imza atan Denizli’de leblebi ve ay çekirdeği sektörün önemli ürünlerinden. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 50’nin üzerinde ülkeye kuruyemiş ihracatı yaptıklarını söyleyerek leblebi ihracatında Türkiye 1.’si, ay çekirdeği ihracatında ise Türkiye 3.sü olduklarını belirtti.

2019 yılında Denizli’den yapılan leblebi ihracatının 5,8 milyon USD olduğunu söyleyen DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, bu değerle Türkiye’nin toplam leblebi ihracatından Denizli olarak yüzde 45 pay aldıklarını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizli leblebisi uzun yıllardan bu yana ilimizde üretilen, özel bir kavurma işleminden geçirilerek usta eller tarafından lezzetini ve altın sarısı rengini yakalayan bir ürün. Önceki dönemlerde iç pazarda önemli bir yeri olan Denizli leblebisinin artık ihracatta da söz sahibi olduğunu görüyoruz
Türkiye’nin 12,9 milyon USD’lik leblebi ihracatının 5,8 milyon USD’lik kısmı Denizli’den yapılıyor. Ulaştığımız bu ihracat rakamıyla ülkemizin en çok ihracat yapan şehri konumundayız ve Denizli leblebisini yaklaşık 40 ülkenin beğenisine sunuyoruz. Bilindiği gibi Denizli, ülkemizin leblebi üretiminin büyük bölümünü tek başına yapıyor. İhracatımızdaki başarıyı da göz önünde bulundurduğumuzda, leblebide işin sadece mutfak kısmında değil, ihracat kısmında da öncü olduğumuzu söyleyebiliriz.”
Ay Çekirdeği İhracatında Dikkat Çeken Artış
Ay çekirdeği ihracatına ilişkin veriler de paylaşan Başkan Memişoğlu, Denizli’den yaklaşık 30 ülkeye ay çekirdeği ihracatı yapıldığını ifade ederek, “2018 yılında 13,3 milyon USD olan ay çekirdeği ihracatımız, 2019 yılında 21,4 milyon USD’ye ulaştı. Artış oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu görüyoruz. Denizli’nin 42 milyon USD’lik toplam kuruyemiş ihracatının yarısından fazlasını ay çekirdeği oluşturuyor.” dedi.
Bir Müjde de Gıda Sektörüne
Geçtiğimiz günlerde mermer ve doğal taş firmalarına yönelik olarak düzenlenecek Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesinin müjdesini veren DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu’ndan bir müjde de Denizli gıda sektörüne geldi.
DENİB tarafından 2015-2020 yılları arasında Denizli Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesinin yürütüldüğünü belirten Başkan Memişoğlu şunları söyledi: “Kuruyemiş, yaş meyve-sebze, aromatik bitkiler, mantar, bitki yağları, su ürünleri, süt ürünleri, kuru meyve, tahin, şekerleme, hububat gibi gıda sektörünün alt kollarına ait üreticilerin yer aldığı ilk projemizi geçtiğimiz aylarda sonlandırdık. Projede yer alan ihracatçı firmalarımızla Moskova’da, Abu Dabi’de, Barcelona’da, Paris’te, Dubai’de ve Seul’de çeşitli etkinliklere katılım sağladık.
Yürütülen ilk projemize ilişkin geri bildirimler oldukça olumluydu. Bu durumun ışığında geçtiğimiz günlerde yeni projemizle ilgili duyuruya çıktık ve başvuruları ay sonuna kadar almaya devam edeceğiz. Katılımcı firmaların ortak hedef pazarlarında ticaret ve alım heyeti faaliyetleri düzenleyerek ihracatımıza katkı sağlamayı planlıyoruz.”
Denizli Medya
Kafe, Restoran gibi yerlerin kısıtlamaları kaldırıldı
Denizli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. maddesine göre, Vali Ali Fuat Atik başkanlığında COVİD-19 tedbirleri hususunda olağanüstü toplandı.

Denizli Medya